Tänään illalla jälleen agiliitelimme JoA:n kentällä tuossa melkein naapurissa. Rinillä oli virtaa kuin pienessä kylässä, tosin se on muutenkin ollut tosi energinen. Ilmeisesti siitä on kivaa, kun on paljon erilaisia aktiviteettejä. Joudun vähän väliä käskemään sen maahan hetkeksi rauhoittumaan ja päästämään sauhuja, kun se meinaa alkaa ääntelehtiä.

Päivän aiheina olivat rengas, A, kentällä itsenäisinä esteinä putki, pari aitaa ja pitkät kepit. Ensin päästiin kouluttajalle näyttämään, kuinka putki ja aidat sujuu. Rini epäröi ihmeellisesti putkelle menoa, mutta johtui luultavasti taas siitä, etten vaan osannut sitä oikein sinne ohjata. Hypyt sujuivat kivasti, mulla on vaan paha tapa pysähtyä heti jälkimmäisen hypyn eteen, ja koira tekee "turhan kaaren" palkkaa hakeakseen, vaikka se pitäisi opettaa etenemään suoraan. Ja sit mie mietin, miksi meillä tulee radalla ihmeellisiä katkoja ;)

Renkaalla meille opetettiin uusi tapa opettaa rengas. Mie oon aina aikaisemmin mennyt renkaan toiselle puolelle ja kädellä ohjastanut Riniä hyppäämään renkaan läpi, mutta ohjaaja esitteli meille, kuinka se tehdään namialustan avulla. Namialustan käytön etu on se, että koira joutuu itse miettimään, mitä sen pitää tehdä, ohjaaja voi harjoitella sitä koiran kanssa kahdestaan ja mikä parasta - koira ei pääse koskaan tekemään liikettä väärin, koska se on koko ajan hihnassa. Rini odotti selkeästi käsiapuja, kun se niitä oli tottunut saamaan, joten homman idean oivaltaminen vei siltä alkuun jonkin aikaa. Kävimme tekemässä joitakin esteitä välissä ja tulimme sitten takaisin renkaalle, yksin kun harjoittelin, niin Rini hyppäsi renkaan läpi jo sujuvammin. Kyllä neiti moneen kertaan testasi, että eikö sitä namia saisi vaikka esteen kiertämällä tai menemällä renkaan ali.

Kepit olivat tämän päivän mukava yllätys. Kun oikea puoli meni jo hyvin, päätin vähentää apuja. Kävelin rintamasuunta menosuuntaan ja näyttelin kädellä oikeat välit, Rini teki kepit tosi kivasti. Vasen puoli ei pitkällisen harjoittelun jälkeen tuntunut enää niin kamalan hankalalta, mutta sillä puolella piti auttaa vielä huomattavan paljon enemmän kuin oikealla. Hyvin Rini kuitenkin on oppinut keppien idean, muutama väli menee vielä silloin tällöin sähläämiseksi, mutta tänään tehtiin jo pari tosi onnistunutta keppiharjoitusta.

A:lla meidän ongelmana ovat olleet kontaktit. Eilen riemuitsin, kun Rini tuli alas tosi rauhallisesti, mutta yön aikana oppi oli jo unohtunut. Mutta kas kummaa, apu oli lähempänä kuin uskoinkaan. Avun nimi on hihna. Vielä ei oma ajatuskyky ole niin hyväksi kehittynyt agilityn puolella, että osaisi tällaisia ajatella itse. Hihnan avulla saatiin kontrolloitua vauhtia, ja kun sain perusteellista opetusta siitä, kuinka itse toimia, miten liikkua ja ennen kaikkea minne pysähtyä, Rini oppi muutamalla toistolla oikean kontaktiasennon. Toistoja se vaatii vielä rutkasti lisää, mutta pystyin tänään tekemään lopuksi koko harjoituksen yksin niin, että hihna oli toisessa kädessä ja nami toisessa, sain pysäytettyä Rinin kontaktille ja palkattua sen siitä. Ylöstulolla Rini tykkäisi vielä hypätä kontaktin yli, mutta kun hihnalla vähän hillitsee, niin sekin homma sujuu. Kontaktit kaipaavat vain harjoitusta, harjoitusta, harjoitusta.

Teimme Rinin kanssa pientä ratapätkää kolmen hypyn ja putken kanssa, pari kertaa saatiin menemään hyvin läpi, mutta useimmiten rata tyssäsi jollekin hypylle, kun en osannut ohjata. Yleensä meni pieleen heti, kun käänsin hölmösti koiralle selän, enkä nähnyt, minne se oli menossa.

Hyppyjen kanssa tehtiin erilaisia harjoituksia. Ensin menin kahden hypyn väliin ja kutsuin koiraa, sitten lähdin koiran kanssa yhtä aikaa, sitten menin esteiden eteen ja kutsuin koiran hypyille, lopuksi otin pallon avulla etenemisharjoituksen, jossa seisoin koiran takana ja lähetin sen molemmille hypyille. Varsinkin etenemisharjoituksesta olin mielissäni, kun se meni niin hienosti. Pallo on hyvä palkka.

Tänään olin viimeistä kertaa koulutuksessa, ja nyt olen yhdeksää koulutuskertaa vaille valmis tokokoulutusohjaaja. Tänään oli mukava päivä, kun päästiin käytännössä ohjaamaan treenejä, ja sain paljon vinkkejä ylempien luokkien liikkeiden opetusta varten. Kunhan ensi viikon tokokisat ovat ohi, voi olla, että otetaan harjoituksiin jotain uutta kivaa mukaan.