Ja eikun hakumetsältä suoraan koneen ääreen raportoimaan!

Tänään Rini oli ekana koirana tekemässä, joten kiirettä riitti alussa. Oltiin tänään uudessa maastossa, tallauksiin meni aikaa ja harmaa sää teki olosta vähän ankeaa. Hirveä itikkamäärä oli myös inha lisä treeneihin.

Meillä on Rinin kanssa tänään ollut vähän "kokeillaan rajoja" -päivä, joten olin vähän skeptinen taas sen suhteen, miten meidän treenit menee. Jouduin jättämään auton ihan siihen tallausalueen viereen, ja voi että mua ärsytti, kun koira napotti koko ajan ikkunassa huutamassa, kun hänet on hylätty autoon, ja hän ei saa enää mennä töihin, ja kun hän ei pääse haistelemaan ihmisiä ja ympärillä pyöriviä koiria, ja voi hitsi, kun on kauheeta. Yritin parhaani mukaan olla vaan huomioimatta, mutta pari kertaa piti käydä vähän ojentamassa.

Sitten varsinaisiin treeneihin.

Kaksi maalimiestä lähti yhtä aikaa taas liikenteeseen, ottivat Riniin kontaktin ja pistivät menoksi. Meillä oli ryhmässä tänään kaksi uutta ihmistä, joten vähän jännitin, että mitä tuo elukka siihen sanoo. Vein Rinin maalimiesten lähdettyä kauemmas, ettei saisi taas mahdollisuutta näöllä etsimiseen.

Rini lähti älyttömän hyvin ekaa maalimiestä hakemaan. Suunta oli alussa väärä, kun Rini meni alueen ulkopuolelle, mutta korjasi sitten hienosti itse saatuaan ilmavainun ja löysi maalimiehen nopeasti. Mamma ääneen ihmetteli keskilinjalta, kun koira hävisi, että missä se elukka on ja löytikö se sen maalimiehen. Ohjaaja siinä sitten sanoi, että kyllä se löysi etsittävänsä jo aikaa sitten. Rini toi maalimiehen keskilinjalle, vähän ehti karata (mukamas sillä oli kiire mun luo, hohhoijaa), mutta palasi maalimiehen luo, kun tajusi, että sillä on MAKKARAA.

Toiselle maalimiehelle lähtö olikin sitten ongelmallisempi. Jouduin vähän ohjaamaan, että oikea suunta löytyi, mutta siitä se Rini sitten lähti liikenteeseen, poukkoili ympäri metsää hajun perässä.  Toinen maalimies olikin vaikea, kun maalimies oli piilossa pressun alla ison kuusen juuressa. Näkemällä maalimiestä ei voinut löytää, ja silti Rini löysi. Saatiin tästä paljon kehuja: oli kuulemma tosi hieno suoritus!

Kolmas maalimies lähti piiloon jo ennen kuin Rini ehti tulla takaisin toisen kanssa. Me ei olla tällaisia lähtöjä aiemmin tehtykään, joten vähän hankalaa oli. Kun lähetin Rinin ekan kerran, Rini lähti tosi hyvin, mutta tulikin sitten takaisin. Haju ei ilmeisesti ollutkaan oikea. Tehtiin lähtöä toisen perään, mutta ei vaan onnistanut. Vika oli minussa, kun en osannut lähettää oikeaan aikaan enkä oikeaan suuntaan: seurasin vaan, millon Rinillä meni suu kiinni, lähetin, mutta sitten vainu paljastui aina vääräksi. Rini oli tosi pitkään hakoteillä, ei ilmeisesti tajunnut, mitä sen piti oikein tehdä.
Jouduttiin sitten tekemään maalimiehestä haamu, muutapa ei sitten tarvittukaan. Rini lähti tosi hyvin ja maalimieskin sieltä löytyi kivasti. Tuonti takaisin keskilinjalle sujui myös ongelmitta, ei enää yrittänyt karata mamman luo.

Nyt meidän pitäisi jatkossa ryhtyä harjoittelemaan sitä ilmaisua siihen rinnalle. Rinistä ei haukkujaksi taida olla, joten rullakoira siitä sitten nyt tulee. Noutoa pitäisi siis treenata ja saada se kuntoon. Rini lähtee tavaran kuin tavaran perään tosi hienosti, tuokin sitä lähelle, mutta se luovutus on meillä ongelma. Pitäisi nyt vaan ryhtyä harjoittelemaan, pilkkoa koko liike pieniin osiin ja alkaa treenata. Nouto olisi hyvä liike siinäkin mielessä opetella jo nyt, kun me tullaan sitä tokossa tarvitsemaan sitten jatkossa.
Haun puitteissa Rinille otetaan lisää umpipiiloja. Mamman tulee harjoitella vielä sitä lähetystä enemmän: miettiä, milloin lähetetään, mihin suuntaan ja mistä lähetetään. Siinäpä sitä onkin harjoittelemista!

Kirjoittelen tähän vielä nuo kommentit, mitä meille kirjoitettiin treeneissä, vaikka tulinkin kirjoittaneeksi ne jo tuonne aiemmin.

1. MM
- kaksi maalimiestä lähtee yhtä aikaa, ottaa kontaktin koiraan
- koira piiloon, jotta maalimiehet pääsevät piiloon
- hyvä lähtö, lähtee aluksi alueen ulkopuolelle, mutta korjaa hienosti ja saa ilmavainun, löytää nopeasti
- hyvä kuljetus, hieman karkaa, mutta palaa maalimiehen luo

2. MM
- lähtö ei aluksi onnista, tarvitsee ohjausta
- hakee maalimiestä, löytyy kivasti
- ei näkemällä voinut löytää
- todella hieno suoritus!

3. MM
- lähti ennen kuin koira palaa edelliseltä
- hyvä lähetys, mutta palaa takaisin
- uusi lähetys, ei onnistu. Koira vähän hakuteillä
- palataan keskilinjalle
- haamu --> hyvä lähtö, löytää kivasti
- hyvä kuljetus takaisin keskilinjalle