Kun koulu alkoi vasta puoli yhdeltä, piti aamulle kehittää ohjelmaa. Lähdimme sitten Kodin Terran parkkiin Hannan, Sinnan ja Lillin kanssa tokoilemaan.

Koska aika oli kuitenkin rajallinen ja tietää, että aussieihmisillä juttua riittää, niin päädyin jo etukäteen suunnittelemaan täsmätreenin Rinille ja Nevelle. Rinille tunnaria ja kaukojen vaihtoja, Nevelle paikallaoloa ja liikkeestä maahanmenoja.

Ensin Rini. Rinin kanssa purettiin alkuun pahimpia intoja wubbaan. Hanna vei meille kapulat ja toimi liikkurina. Aluksi kapulat olivat suorassa rivissä, välimatka n. 5 metriä. Rini ei käyttänyt kapuloita suussa, mutta kävi ne läpi suu auki, joten ei se turhan kaukana mälväämisestä ollut. Oikea kapula löytyi, mutten oikein ollut tyytyväinen neidin työskentelyyn. Otimme uuden satsin, välimatka suunnilleen sama, tällä kertaa kapulat ympyrässä. Toistolla työskentely oli sellaista kuin pitikin, ei mälväystä eikä kapuloiden suussa käyttämistä, oikea nousi ja se tuli perille. Rutiinista se kiinni on. Lisäksi Hanna huomautti hyvästä asiasta: koira kannattaa jättää istumaan paikalleen ohjaajan kääntymisen ajaksi, sillä pystyy ainakin varmistamaan, että koira näkee, missä kapulat on. Me kokeiltiin tätä toisella toistolla, ja hyvin sekin vaikuttaisi luonnistuvan.

Välissä Neve pääsi harjoittelemaan paikkamakuuta häiriön alaisena wubbaleikin jälkeen. Hanna käskytti Sinnaa vieressä istumaan ja maahan, Neve kesti häiriön hyvin - enemmän se tuntui ottavan häiriötä parkkiksen toisessa reunassa lepattavasta roskasta. Seisoin itse ensin suoraan koiraa kohti, sitten sivuttain, lopuksi lyhyt pätkä selkä koiraan päin. Olin oikein tyytyväinen taas Neven työskentelyyn!

Neven kanssa tehtiin liikkeestä maahanmenoja Hannan katsoessa vierestä, miltä touhu näyttää. Peruuttamistyyli on siitä hyvä, ettei koira pääse ainakaan etenemään käskyn tultua. Neven maahanmenot oli paremmat tänään kuin eilen, annoin kyllä voimakkaat avutkin.

Lopuksi tein Rinin kanssa kaukojen istu-seiso-istu -vaihtoja Hannan temputtaessa Lilliä. Oli tosi vaikea seurata, edistikö Rini vai ei, joten laitoin maahan meidän haun näyttöliinan vähän antamaan osviittaa, miten asian laita on. Ohjasin n. 1,5-2 metrin päästä, eikä liinan perusteella edistämistä olisi ainakaan tämän treenin perusteella. Liian tarkka ei kuitenkaan voi olla, Rinillä kun on seisomisessa tapana suoristaa koko pitkä kroppansa ja istuessa neiti harvoin peruuttaa ihan koko kropan mittaa taaksepäin. Vaihdot näyttivät tänään kuitenkin aika hyvältä.

Hannan kanssa tuli puheeksi Lillin ja Neven samankaltaisuus vilkkauden suhteen - molemmat tuntuvat olevan vähän hössönpuoleisia. Hannalta sain vinkiksi ryhtyä Neven kanssa harjoittelemaan rauhoittumista. Olen tuota miettinyt aiemminkin, kun Neve on niin nopea, että se ehtii yhden käskyn aikana tehdä viidestä kymmeneen asiaa ennen kuin itse ehtii reagoida, ja Neve tarjoaa niin nopeasti asioita. Nevelle tekisi rauhoittumistreeni ylipäätään todella hyvää, kun sen keskittyminen ja tarkkuus ovat ihan eri kaliiberia, jos se tekee rauhassa. Olen paikkamakuussa pyrkinyt alusta asti siihen, että olen mahdollisimman rauhallinen enkä turhaan innosta sitä, lisäksi paikkamakuusta en palkkaa sitä millään kiihdyttävällä. Pitää sitten tässä vielä pohdiskella, miten tuota rauhoittumista saisi yhdistettyä liikkeisiin ylipäätään.