Kokeillaas päivitystä uudestaan. Yritin jo kertaalleen aiemmin tänään päivittää blogia, mutta netti kaatui ja hävitti samalla mun pitkälle edenneen päivityksen...

Viikon varrella ei ole tapahtunut mitään ihmeellistä. Sää on ollut vähän viileämpi ja saimme ainakin toistaiseksi vapautuksen rapakeleistä. Ihanaa :) Täällä on maassa hyvin ohut kerros jotain lumentapaista. Koirien kanssa on käyty lähinnä lenkkeilemässä, nyt viikonloppuna on vaan huilailtu ja kerätty voimia tulevalle viikolle.

Tänään ajeltiin kuitenkin Ainon ja karjisten kanssa Muurameen tokoilemaan. Vuorossa oli kauden päätöskerta, joten pitkään ei tästä ilosta saatu nauttia, vaan onneksi treenit jatkuu tammikuussa joulutauon jälkeen. Kuulinpa sellaisen huhunkin, että tammikuussa alkaisi kurssi tokon alokasluokkaa silmälläpitäen, jonne tietenkin mielin heti Neven kanssa. Neven kannalta alkuvuosi näyttää siis varsin aktiiviselta. Kunpa se malttaisi juosta vielä tässä kuussa...

Viime viikkoiseen tapaan tokotreeneissä oli kaksi pistettä: toisessa perinteiseen tyyliin opastettua ja toisessa rallytokorata. Me menimme ensin tokoilemaan vähän perinteisemmin Helin oppiin.

Aloitimme kävelemällä ringissä peräkkäin - tavoitteena saada koira kulkemaan mukana ilman, että se olisi kovin kiinnostunut muista koirista. Neve ei edes huomannut muita koiria, se vaan tapitti mua silmiin ja kerjäsi namiskaa. Kävelemisen ohella tehtiin pysähdyksiä, joiden aikana koira opastettiin istumaan, sekä täyskäännös. Neve teki kaiken oikein mallikkaasti.

Rinkikävelyn jälkeen teimme luoksetuloa. Neve on pysynyt hyvin paikallaan luoksetuloissa, mutta pyysin Heliä varmuuden vuoksi pitämään pannasta kiinni, niin ei ainakaan pääse tekemään väärin. Neve rrrrakastaa luoksetuloa, sillä on aina ihan pöljä ilme, kun se saa juosta mun luo ;)

Luoksetulosta siirryimme kohtaamisharjoituksiin. Muodostimme kaksi riviä, jotka kohtasivat ja taas piti koirat saada pysymään mukana ilman suurta mielenkiintoa muita koiria kohtaan. Neve meni mallikkaasti, se ei taaskaan noteerannut mitenkään toisia koiria. Kohtaamisharjoitus päättyi siihen, että kaksi riviä jäi vastakkain n. 5 metrin etäisyydelle toisistaan muodostaen kujan, jonka läpi koiran piti juosta luoksetulossa. Neve ei tainnut taaskaan huomata edes, että ympärillä oli toisia koiria, se vaan liiti mun luo :D

Kohtaamisharjoitukset jatkuivat uudelleen ringissä, jossa nyt lähdettiin pujottelemaan muiden koirakoiden välistä. Saimme Neven kanssa kunnian aloittaa. Pari koiraa rähähti Nevelle, ensimmäisellä kerralla se taisi vilkaista rähähdyksen suuntaan, mutta muuten kulki edelleen uskollisesti mun mukana kontakti katkeamatta. Ehdimme harjoitella vähän aikaa paikalla nätisti odottelua muiden pujotellessa meidän ohi, kunnes vapautui paikka rallytokoradalle. Sinne siis!

Mulla oli tylsää (ja yritän taas keksiä kaikkia mahdollisia keinoja viivytelläkseni tentteihin lukemista), joten piirsin olemattomilla taidoillani paintilla jonkinlaisen kaaviokuvan päivän radasta. Katsotaan, ymmärtääkö siitä kukaan muu kuin minä mitään xD

Rata koostui liikkeistä, joita muut ovat harjoitelleet koko syksyn. Meillä oli Neven kanssa vasta toinen kerta, mutta rata oli oikein hauska.

1260119553_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Selostan radan numeroita apuna käyttäen.

1) Perusasento, rata alkaa
2) Pujottelua tötteröiden välissä
3) Perusasentoharjoitus. Askel, perusasento, askel, askel, perusasento.
4) Juoksuosuus
5) Kierretään koiran kanssa tötterön ympäri
6) Normaalikäyntiä
7) Käännös oikealle
8) Koira maahan
9) Koira istumaan ja ohjaaja kiertää koiran ympäri
10) Hidasta käyntiä
11) Käännös vasemmalle
12) Perusasento
13) Spiraali kolmea tötteröä kiertäen
14) Täyskäännös
15) Perusasento

Neve teki koko radan tosi mukavasti, alussa sen nenä tahtoi mennä vähän väliä maahan, mutta kun haisteluista päästiin, niin se keskittyi mainiosti. Seuraamisissa jouduin korjaamaan sen asentoa monesti, kun Neve edistää. Muuten oikeastaan koko rata meni todella mallikkaasti, istumassa Neve pysyi istuallaan, mutta liikahti vähän, kun olin sen takana kiertämässä ympäri. Todella hienosti pysyi kuitenkin, tää oli eka kerta, kun kokeiltiin niin, että kierrän koiraa.

Neve sai rallytokorataa ohjanneelta ja vetäneeltä Minnalta kovasti kehuja erinomaisesta keskittymisestä, mainiosta kontaktista ja halusta työskennellä ohjaajan kanssa. Tuntuipa hyvältä taas saada positiivista palautetta Neven työskentelystä! Aika huima ero tässä on puolessa vuodessa tapahtunut, kun alussa oli suuria vaikeuksia saada koira keskittymään edes muutamaksi sekunniksi. Loppujen lopuksi tähän saakka ollaan treenattu vielä aika vähän, mutta Neve näyttää silläkin vähäisellä treenillä syttyneen tekemiseen tosissaan.

Menimme takaisin vielä toiselle pisteelle rinkiin seisomaan, siellä Heli kiersi koirien luona hampaita katsomassa. Heli kysyi, haluammeko luoksepäästävyyden vai näyttelytyyppisen romplauksen. Pyysin näyttelytyylisen romplauksen, luoksepäästävyyttä emme vielä ole harjoitelleet, mutta siinä tuskin mitään ongelmia tulee. Neve tuskin huomasi, kun Heli katsoi hampaat ja vähän kopeloi. Miten se voikin nähdä vain minut treenikentällä!

Romplauksen jälkeen oli Neven aika mennä autoon loistavien treenien päätteeksi. Voi että se on mahtava koira! Otin Rinin autosta sen verran treenaamaan, että teimme rallytokoradan. Rini ei ollut tänään oikein mukana, sen kontakti tippui vähän väliä. Teknisesti se osasi radan Neveä paremmin, mutta mulle jäi parempi fiilis Neven työskentelystä. Rinin kanssa pitäisi tehdä enemmän hömppäjuttuja motivaation nostattamiseksi.

Rinin kanssa ollaan kotona noin viikon ajan harjoiteltu peruuttamista. Naksuttimella Rini hiffasi peruuttamisen todella nopeasti. Peruutuksella haetaan apua kaukokäskyihin ja seuraamisen peruutusosioon. Kokeilin eilen illalla ensimmäisen kerran peruutuskäskyä kaukokäskyissä apuna, ajoittain onnistui ihan hyvin, pieniä virheitä kuitenkin, mutta kenties se ensimmäisellä kerralla annetaan anteeksi ;) Neven kanssa on iltaisin treenattu liikkeestä maahanmenoa ruokakupin avulla, se alkaa sujua jo ihan kivasti.

Rini on saanut jo karvaa takaisin. Sen kroppa alkaa olla jo ihan hyvässä karvassa, pöksyt ovat vielä aika onnettomat. Neve on paremmassa karvassa kauttaaltaan, mutta se saikin vähän etumatkaa. Neven luulisi saavan turkkinsa kuosiin ennen Alavuksen näyttelyä, Rini saa sen pari viikkoa lisää aikaa kasvatella karvojaan ennen Tampereen ryhmistä.

Ensi viikolle ei taida olla luvassa mainittavaa aktiviteettien lisäystä. Mulla on kolme tenttiä tuossa viikolla, joten illat menevät varmaankin tenttikirjojen parissa. Viikonlopuksi lähdetäänkin reissuun Helsingin suunnalle voittajanäyttelyitä varten, minä lähinnä turisteilemaan Ainon ja Ellin varjolla.