Olen taas tänään saanut muistella, millaista elämä on aavistuksen pidättyväisen ja epävarman koiran kanssa. En nääs Pieksämäen kokeeseen Riniä ilmoittaessani tullut yhtään ajatelleeksi, että tosiaan, sehän on käynyt hallikokeessa viimeksi helmikuussa 2008. Agilityä ollaan maneesissa kyllä tehty sen jälkeen, mutta onhan se ihan eri juttu tehdä tokoa siellä.

Lähdin kehään vähän juosten, en tajunnut yhtään valmistella koiraa suoritukseen. Rini säikähti juoksutarkistusta tekevää tuomaria, ja siitähän se otti painetta sen verran, että paikkamakuu oli Rinin osalta varsin levoton.

Yksilösuoritusta odotellessani kävin vähän purkamassa paineita Rinin kanssa leikkimällä, lisäksi istuttiin vaan hallin ääniä kuunnellen ja syötiin nappuloita. Kun yksilösuorituksen aika koitti, Rini skarppasi tosissaan ja teki todella kivalla vireellä töitä koko loppukokeen ajan. Loppu hyvin, kaikki hyvin, kokeesta jäi mullekin hyvä mieli, vaikka täytyy sanoa, että omistajan hermorakenne oli kovalla koetuksella.

Tuomarina Pieksämäellä tänään Tommi Varis. Pisterivistä tuli seuraavanlainen:

Paikkamakuu 8
Seuraaminen 7
Liikkeestä istuminen 5
Luoksetulo 6
Ruutu 0
Hyppynouto 9
Metallinouto 5
Tunnistusnouto
Kauko-ohjaus 0
Kokonaisvaikutus 8

Ja kokonaispisteitä 169, jatkamma epätuloksien linjalla.

Paikkamakuusta lähti kaksi pistettä. Rini ääntelehti maahanmenossa ja oli tosiaan hivenen levoton paikkamakuun ajan. Oli vaihtanut ensin lonkalle, siitä sitten vielä toiselle.

Seuraamisessa Rini oli sitten jo niin innoissaan skarppauksen jäljiltä, että se edisti, alussa saimme kuunnella taas vähän ääntelyä. Halukasta ja innokasta seuraamista kuitenkin.

Liikkeestä istumisessa Rinin keräämä paine sitten näkyi vähän erikoisella tavalla. Se istui hienosti käskystä ja odotteli, kun pysähdyin. Kun olin takaisin kävellessä kävelemässä sen ohi, Rini vilkaisi äkkiä tuomariin päin ja päätti, ettei se halua jäädä yksin. Rini lähti siis seuraamaan mun vierellä.

Luoksetulon ensimmäinen pysäytys venyi reippaasti, maahanmeno oli nopeampi. Vauhti ihan ok, pysäytyksen venyminen lähinnä tiputti pisteitä.

Ruutu oli aivan uskomaton. Rini haki ruudun paikan loistavasti ja meni makaamaan aivan oikein ruudun sisälle. Kun tein seuraamiskaaviota, Rini lähti taas mun sivulle seuraamaan suorilla, kun kävelin sen ohi. Voi harmi, ruutu oli niin hieno!

Hyppynoudossa saimme kuunnella tuomarin ylistyssanoja noudon innokkuudesta. Pistevähennys johtui virheellisestä luovutusasennosta. Treeniä ei näköjään ole ollut riittävästi vieläkään.

Metallinoudon kapula oli aika pieni. Minä tyhmänä pidin vielä käsineet kädessä, joten eihän se kapula ehtinyt lämmetä käsissä ennen heittoa. Rini meni kapulalle innokkaasti, mutta kapulan nosto oli vähän epämiellyttävää. Rini toi kapulan, mutta sylkäisi sen mun jalkoihin ja katsoi mua hivenen syyttävästi silmiin. "Siinä on kapula, senkin lehmä, nouki se itse maasta" xD

Tunnistusnoudon pisteet oli kyllä varsinainen työvoitto! Jihaa, viimeinkin se onnistui kokeessa! Rini haisteli hyvin, mutta se kääntyi minua kohti ennen kuin nosti kapulan. Tuomari kysyi vielä, olenko aivan vartavasten opettanut koiran tekemään tunnarin näin. Eihän se virhe ole, mutta... En varsinaisesti ymmärrä, mistä puolitoista pistettä lähti, varmaan sitten siitä kääntymisestä, vaikkei sen virhe pitänyt olla. Joka tapauksessa olin niin iloinen, kun kapula oli oikea!

Kauko-ohjaus meni edelleen nollille etenemisen takia. Rini teki vaihdot hyvin eikä ottanut yhtään häiriötä liikkurista. Mun pitää nyt alkaa taas pohdiskella, miten meidän kannattaisi näitä kaukoja oikein treenata, kun tämä nykyinen treenaustyyli ei näytä tuottavan tulosta.

Tuomari oli mun makuun aika lepsu, mutta toisaalta saatiinhan me silloin muinoin avoimen luokan kokeen kaukoistakin kymppi, vaikka annoin koiralle niin voimakkaan vartaloavun maahanmenoon, että liikkeen olisi kuulunut olla nolla. Ehkä tuomari tykkää meistä ;)

Noh, huomenna on uusi päivä. Jos sitä vaikka huomenna muistaisi valmistella koiran ennen kehään menoa ja lämmittää metallikapulaa ennen heittoa, niin niillä saatettaisiin saada jo jokunen piste lisää. Ja mulla on jotenkin sellainen tunne, että tänään illalla tehdään vielä palauttava treeni ruutuun ja liikkeestä istumiseen, ettei huomenna kävisi samalla lailla kuin tänään. Ja sitä luoksetulon pysäytystäkin voisi harjoitella...

Mutta se tän päivän tunnari... :)