Karvaampi herätys oli tänä aamuna, mutta silti lähdettiin reippaina ja pirteinä hakemaan lisää oppeja tokon ihmeellisiin saloihin.

Ensimmäisenä ohjattu nouto. Alustava opetus on tehty kahdella samanlaisella purkilla, joiden päällä on namit; se on kuulemma ihan hyvä keino opettaa ensin oikeaa ja vasenta. Nyt otettiin lelulla merkin kanssa: vein ensin koiran merkin taakse, lelu vietiin oikealle, kävelin omalle paikalleni ja siirryin hieman lähemmäs lelua. Annoin käskyn käsiavun kanssa, lelu löytyi ja bileet oli taas pystyssä. Tää toimi hyvin siihen saakka, kunnes otettiin toinen lelu kaveriksi (kahta samanlaista ei ollut, joten voitte arvata, miten kävi). Lussupallo oli oikealla se, mikä piti hakea, ja wubba häiriönä vasemmalla. Joko wubba on mieluisampi tai sitten neidin mieleen jäi elävämmin se, kumpi viimeisenä vietiin, mutta wubban perään neiti juoksi hillitöntä kyytiä. Lussupallo tuli sitten toisella lähetyksellä. Tähän vaan treeniä, ja kun kapuloihin vaihdetaan, niin keskimmäistä ei tarvitse ihan heti ottaa mukaan. Sittenkin, kun otetaan, se viedään hieman kauemmas kuin oikean- ja vasemmanpuoleiset, jotta se ei sekoita. Kouluttaja kehotti myös viemään oikean- ja vasemmanpuoleiset kapulat reilusti viittä metriä kauemmas sivusuunnassa merkistä, jotta selkeytetään koiralle sivusuuntaa.

Tunnareihin perehdyimme toisena liikkeenä. Mulla oli omat hajustetut kapulat mukana, ja Poksin puolesta tuli häiriökapulat. Häiriökapulat jätettiin pinoon ja vein oman kapulan jokusen metrin päähän pinosta. En piilottanut vielä, jätin vaan näkyviin. Rini toi oikean kapulan. Seuraavalla kerralla piilotin kapulan kunnolla heinien alle. Rini kävi ensin omaa kapulaa etsimässä, mutta kun sitä ei löytynyt, se meni pinolle ja otti sieltä yhden. En reagoinut mitenkään, Rini palasi omaa kapulaa etsimään vieras kapula edelleen suussa, löysi oman ja vaihtoi siihen. Kehuin kovasti ja palkkasin, kun korjasi itse. Seuraavilla toistoilla sain piilottaa oman vaikka minne, mutta neiti ei edes vilkaissut vieraita, vaan etsi aina oman. Nenä toimi upeasti. Saimme tässä neuvoksi jatkaa niin, että piilotan oman kapulan eri puolille pinoa, ja kun pino ei häiritse, siinä olevia kapuloita voi alkaa levittää isommalle alueelle. Kun koira osaa tunnarin hyvin, voin piilottaa oman kapulan myös sinne muiden sekaan, mutta kuitenkin niin, että oman ympärillä on kunnon tila eikä niin, että se on kiinni vieraassa kapulassa. Vieraita kapuloita pitää myös muistaa käsitellä pihdeillä, ettei oma haju sekoitu niihin.

Odotellessa tehtiin Rinin kanssa hyppyä ja vähän lisää tunnarikapulan piilotusta. Hypyssä laitoin purkin kannen päälle namin hypyn taakse, jotta saisin Rinin menemään suoraan esteen taakse, eikä sen sivuun. Vaatii toistoja, Rinillä meni hetki hiffatessa, mistä oli kyse. Tunnarikapulaa neiti etsii loistavasti, piilotin sen kerran oikein kunnolla, ja Rini joutui sitä tovin etsimään, mutta hyvin tuo ja etsii. Olin tosi tyytyväinen, syystäkin :)

Eiliseen tapaan otettiin välissä paikkamakuu, siinä ei mitään ongelmaa, vaikka olin näkösuojassa. Meidän tarkoitus olikin lähinnä olla häiriökoirina niille, joilla paikkamakuussa oli ongelmia jos minkäkinlaisia.

Viimeisenä otettiin kaukkareita, jotain piti keksiä, kun vielä aikaa jäi ;) Voittajaluokan kaukkareiden kanssa mun pitää aloittaa taas ihan alusta, opettaa ensin ihan namin kanssa, kuinka vaihdetaan istunnasta seisontaan ja maasta seisomaan. Tarkkana pitää olla, ettei yksikään luvaton jalka liiku, näytettiin aluksi, millä mallilla meidän kaukkarit on, vaikkei seisomista varsinaisesti olla vielä harjoiteltu. Käsimerkin oon sille jo valinnut, ja kun Rini osaa käskyn, se tekee kyllä. Edistäminen on ainoa ongelma, muuten vaihdot toimivat ihan hyvin.

Viikonlopun tokokoulutuskurssi oli tosi antoisa, opittiin paljon uutta ja saatiin roppakaupalla neuvoja ja vihjeitä, kuinka lähteä liikkeitä opettamaan. Koko rahan edestä saatiin touhuta, lisäksi muita katsellessa oppi myös yhtä ja toista. Olin tänään paikan päällä vielä katsomassa toisenkin ryhmän harjoituksia, saipahan vielä vähän lisää oppeja. Nyt on ihan erilainen fiilis koko voittajaluokan ja evl:n liikkeistä, ne ei enää tunnukaan niin ylivoimaisen vaikeilta, kuin miltä ne aiemmin vaikutti.