Miimi kysyi meitä kaveriksi raunioradalle harjoittelemaan umpipiiloja perjantaina, joten lähdimme mukaan Onttolaan raunioradalle. Meillä olikin loistotilaisuus päästä testaamaan ukkojen etsimisen lisäksi juuri postissa tulleita kiintorullaa ja näyttöliinaa.

Rinille kolme ukkoa valmiina piiloissa, yksi kaaren alla ryteikön suojissa, toinen kumollaan olevassa roskiksessa kansi kiinni, kolmas pressun alla puun juurella pienten rakennelmien suojissa. Tuulta ei ollut juuri nimeksikään, aurinko paistoi ja rauniorata oli täynnä itikoita.

Tsemppasin Riniä taas autolta lähdettäessä, eikä sille olisi tarvinnut kuin sanoa kerran "ukko" - sen jälkeen se alkoi into piukeana kiskoa metsää kohti. Kyllä se tietää, mitä sinne oltiin tultu tekemään ;) Lähetin koiran töihin melko läheltä yhtä betonirengasta, josta ei ollut kovin pitkä matka ensimmäisen ukon piilolle. Rini lähti hyvin, se ei välittänyt kaulassa totuteltavana olevasta kiintorullasta. Jonkin aikaa neiti sai tehdä töitä, mutta sitten Miimi löytyi kaaren alta. Jauhelihaherkut olivat niin namia annosteltuina, ettei ukolta olisi voinut millään lähteä. Toivottavasti ne maanantain treenien ukoilta karkailut olivatkin vain jokin outo juttu, joka ei enää tule toistumaan.

Toiselle ukolle sain lähettää jokusen kertaa, ennen kuin Rini sai kunnolla hajusta kiinni. Se etsi hienosti, mutta vanhat hajut taisivat vähän hämätä sitä. Toisaalta olin ensin lähettämässä koiraa ukolle todella kaukaa. Rini kuitenkin sai lopulta hajun ukosta, se kierteli ensin roskiksen ympärillä ja äkkäsi sitten roskiksen kyljessä olevan reiän. Aino sujautti rullan juuri oikeaan aikaan, ja taas neiti toi hienosti rullan ja lähti vauhdikkaasti näytölle.

Kolmannelle ukolle lähetin Miimin osoittamasta paikasta, Rini sai hyvin hajun ja ukko löytyi nopeasti. Näytössä ja rullan luovutuksessa ei ollut mitään moitittavaa. Loistava likka teki sen taas :)

Miimi kehotti harjoittelemaan kiintorullaa hyvin varovaisin askelin, ettei koira pääsisi missään vaiheessa tekemään väärin - kiintorullan käytön korjaaminen kun on kovin ikävää touhua. Minäkin mietin, että kun alusta pitäen edetään rauhallisesti ja suunnitelmallisesti niin, ettei koira pääse koskaan tekemään väärin, ei se myöskään voi oppia väärää toimintatapaa. Miimi antoi meille ensiohjeeksi pitää kiintorullaa kaulassa lenkeillä, jotta Rini oppii, että jokin koko ajan hakkaa sillä rintaan. Rullan pitää kuitenkin olla niin kireällä, ettei neiti pääse vahingossakaan tarttumaan siihen. Rini tulee luultavasti oppimaan kiintorullailmaisun nopeasti, mutta sitäkin tärkeämpää on aina sitten varmistaa, ettei virheitä pääsisi tulemaan.