Yritän tässä muistella meidän tokotreenejä kolmen kerran verran, pitkin viikkoa ollaan siis käyty tokoilemassa, mutta laiska ohjaaja ei ole viitsinyt tulla kirjoittelemaan treenien kulusta tänne vielä aiemmin mitään. Alkuviikosta käytiin treenaamassa ihan kahdestaan, perjantaina oltiin aussieporukalla tokoilemassa Liperissä ja tänään Ellin ja Mion kera tuossa parkkiksella. Yritän koota kaikista harjoituksista jonkinlaisen katsauksen.

Viikolla käytiin treenaamassa muistaakseni tiistaina. Seuraamiset ovat ilahduttaneet pitkin viikkoa, kun kontakti ja paikka ovat pysyneet hyvin kohdillaan. Käännöksissä on vielä väljyyttä, niitä pitää treenata. Kun on ollut toisia silmäpareja katsomassa loppuviikosta, niin sit ollaan saatu vähän huomautusta Rinin takapään käytöstä: se vetää sen vähän oudosti vinoon seuratessa. Hanna oli katsomassa meidän työskentelyä aussieporukan treeneissä, siellä Rini haahuili vähän miten sattui, liekö johtunut pitkästä aikaa mukana olleesta koirahäiriöstä vai jostain muusta. Hanna ehdotti, että otettaisiin vielä takapakkia sen verran, että lähdettäisiin harjoittelemaan seuraamista askel kerrallaan: ensin yksi askel, siitä palkka, siitä vähitellen sitten askeleita lisäämään, jotta saadaan seuraamispaikka koiralle selväksi. Toinen vaihtoehto on seuruuttaa koiraa seinän ja ohjaajan välissä. Takapään hallintaa saisi paremmaksi opettelemalla peruuttamista, sitäkin aluksi seinän vieressä ja hyvin pienillä askeleilla aloittaen. Tänään Rinillä oli hyvä vire tehdä, se seurasi hyvällä paikalla, käännöksissä edelleen väljyyttä, mutta namin kanssa kun kääntyy, niin käännös on heti tiiviimpi.

Jäävissä liikkeissä on ollut koko viikon ongelmana vain seisominen. Rini menee ensimmäisellä kerralla aina maahan, sitten kun otetaan liike uusiksi alusta asti, niin sitten seisoo. Mietin tähän yhdeksi ratkaisuksi, että jos ryhtyisin tekemään liikkeitä toisin päin. Tähän asti on tullut tehtyä aina niin, että ensin tehdään liikkeestä maahanmeno ja sit vasta seisominen.

Luoksetulo on ollut viikon suurin murheenkryyni edelleen. Tiistain treeneissä ei liikkeeseen ollut havaittavissa juuri muutosta, vaikka kokeilin jättää palkan itseni taakse. Perjantaina ensimmäinen luoksetulo oli hyvin epävarman oloinen, toisella kerralla vauhtia oli jo vähän enemmän. Mulla oli pallo käsissä näkyvillä, heittelin sitä saadakseni lisää vauhtia. Tänään Rini teki jo ihan täydellisen luoksetulon kunnon vauhdilla, nyt vaan vahvistetaan sitä ja ryhdytään sit hyvin varovaisesti kokeilemaan taas sitä pysäytystä. Ajattelin nyt kokeilla käsimerkillä pysäyttämistä, ryhdytään sitä harjoittelemaan pallon kanssa, kun se selvästi on Rinille niin mieleinen. Nyt on vaan pidettävä mielessä, että niitäkin tavallisia luoksetuloja on aina tehtävä monta yhtä pysäytystä kohti, ettei vauhti pääse kärsimään.

Kaukkarit ovat olleet pitkään yksi meidän vahvimmista liikkeistä, mutta jostain syystä perjantain treeneissä ne menivät niin poskelleen kuin liike voi mennä. Rini ei noussut ylös ekalla käskyllä, ja sittenkin, jos sattui nousemaan, se jäi puolittain makaamaan, vaikka takapalkkakin oli odottamassa. Minä en moisista suorituksista suostunut palkkaamaan, kun tiesin, että neiti pystyy parempaankin. Perjantaina käytettiin sitten paljon aikaa vaan siihen, että pyysin Rinin nousemaan istumaan (ensin seisoin ihan edessä), ja kun nousi hyvin ylös, palkkasin namilla. Vähitellen otettiin matkaa lisää, lopulta palkkasin palloa heittämällä. Tänään onneksi outo epävarmuus oli kadonnut, ja Rini teki jälleen mun mielestä ihan täydelliset kaukokäskyt.

Nouto sujui alkuviikosta hyvin, perjantain treeneissä Rini varasti lähdön ekalle noudolle, mitä neiti ei ole tehnyt kuukausiin. Olin aika ymmälläni koko perjantain treeneistä yleensä, kun vahvatkaan liikkeet eivät toimineet. En ole keksinyt mitään muuta selitystä kuin sen, että koirahäiriössä tekeminen on jäänyt niin vähälle, että se sai neidin vähän ymmälleen. En antanut Rinin hakea kapulaa sillä kerralla, kun neiti yritti varastaa lähdön, kutsuin vain kylmänviileästi pois. Uudella lähetyksellä neiti malttoi odottaa käskyä ja hakea nätisti, tosin otti kapulan väärin suuhun. Kolmas kerta oli jo ihan onnistunut nouto. Tänään ei noudossa ollut taas mitään ongelmaa, haluaisin vaan rakentaa pitoa vielä varmemmaksi.

Hyppyä tehtiin alkuviikosta, se onnistui muistaakseni ihan hyvin. Perjantain treeneissä ei hyppyä tehty ollenkaan, tänään sen sijaan sekin oli jälleen ohjelmassa. Rini ponnisti loikkaan ensin varmaan kahden metrin päästä esteestä, oli siinä ja siinä, ettei se rymähtänyt estettä päin. Toisella kerralla otettiin välimatkaa sen verran, ettei moista pääsisi enää käymään. Istumiset alkavat tulla jo aika luontevasti, ne kaipaavat toki vielä vahvistamista. Olen vielä välillä palkannut pelkästä istumisesta, sitten sen jälkeen vasta ottanut koko liikkeen.

Kun Mio oli treeneissä mukana, pystyttiin Ellin kanssa ottamaan paikkamakuutkin tänään. Tehtiin niin, että vuoroteltiin puun takana seisomista, toinen seisoi aina koirien näkyvillä tarkkailemassa, miten koirat paikallaan makaavat - lisäksi olisi toinen varoittamassa, jos tiedossa olisi häiriötä, joka saattaisi pilata liikkeen. Molemmat pysyivät hyvin rauhallisesti paikallaan, paikkamakuussa ei pitäisi olla mitään erityisiä ongelmia. Sitäkin piiloutumista koiran katseelta pitäisi tosin vielä harjoitella, ettei kokeessa pääse sitten tapahtumaan mitään ikäviä yllätyksiä.

Käytiin Ellin kanssa vielä tänään treenien päätteeksi juoksuttamassa koiria pellolla. Sää oli mitä ihanin, mutta molempien harmiksi kameran akku loppui kesken treenien kuvausten, joten emme saaneet riehujaisista otettua kuvia. Rinikin osasi käyttäytyä Mion kanssa siivosti, loppuajasta neiti alkoi osoittaa jo selkeitä väsymisen merkkejä, mikä johti sitten kiukutteluunkin. Kotona neiti pääsi ensimmäisenä kylpyyn, kura oli jäätynyt kiinni karvoihin, joten pääsin vähemmällä moppaamisella, kun pesin koiran ammeessa jo ennen kuin se pääsi huoneisiin.

Huomenna mennään mökille, kunhan herätään, lisäksi tiedossa ovat sunnuntain agitreenit. Rini nukkuu rauhallisena nurkassa omalla patjallaan ja on taas äärettömän söötin ja hellyttävän näköinen :)