Tänään taas hakuiltiin. Kävimme Rinin kanssa kävelemässä pienen lenkin ennen treeneihin lähtöä siinä toivossa, että jos neiti malttaisi sitten paremmin odottaa omaa vuoroaan. Mitä vielä, ihan samalla innolla ja mentaliteetilla mentiin treeneihin, ja hirveä huuto koko ajan, kun ei jo pääse tekemään. Ai mitä, onko metsä kiva paikka? Joo-o.

Paikalla oli tänään yhteensä 10 koirakkoa, joista olimme Rinin kanssa kuudensia. Se taitaa olla jokin maaginen luku meillä :) Ensimmäiset viisi koirakkoa menivät melko sujuvasti. Olimme muuten samassa paikassa kuin viimeksi, tosin tänään sää suosi. Aamulla töihin lähtiessä aattelin, että onpa kiva lähteä treeneihin kaatosateeseen, mutta ilma selkenikin iltapäiväksi, ja treeneissä paistoi aurinko. Hyttysiä oli taas liikkeellä ja oli niin hiostava, etten voinu pitää takkia päällä. Sattuneesta syystä itikat sitten taas söivät. Saapi taas ensi yön raaputella.

Viime kerralla meille ehdotettiin, että voitaisiin jatkossa kokeilla yliheittoja. Kun sitten tänään sanoin, että niitä voisi kokeilla, meidän vetäjä vähän hämmästeli. Päätettiin kuitenkin yrittää.

Metsään lähti ensin näkölähdöllä yksi maalimies, joka piiloutui puun taakse. Rini huusi kuin vietävä, kun ei jo päässyt vauhtiin, kun sitten lähetin, vauhtia tosiaan riitti. Rini löysi maalimiehen vaivatta, tosin ei ihme, kun otettiin näkölähdöllä. Melkein voisi ensi kerraksi kokeilla, jos yritettäisiin päästä takaisin sellaisiin lähtöihin, joita Rini ei näe.

Rini oli niin tohkeissaan maalimiehestä, ettei meinannut lähteä rullaa tuomaan ollenkaan. (Neiti siis oli taas sitä mieltä, että namit hänelle just nyt eikä viidestoista päivä.) Kutsuin sitten Riniä tulemaan takaisin, jonka jälkeen neiti muisti, että töitäkin piti tehdä, otti rullan ja toi sen hienosti mulle takaisin. Näytölle lähdettiin viitosvaihde päällä: lujaa!

Toinen maalimies meni piiloon pressun lähettyville meidän näytön aikana. Kun lähdimme tulemaan takaisinpäin, luovutin koiran maalimiehelle noin puolimatkassa ja kävelin itse takaisin keskilinjalle. Toinen maalimies huitoi toisella puolella ja juoksi piiloon. Rini katsoi hirmu tarkkaan, että kuka siellä menee, kutsuin sitten sitä, maalimies päästi irti, ja Rini sinkaisi suoraan mun ohi maalimiehen pressupiilolle. Rini toi rullan heti takaisin, tosi hienosti vielä, ja taas mentiin vauhdilla näytölle.

Sain kommentteja mun omasta käyttäytymisestä. Varsinkin yliheitoissa on tärkeää viestittää keholla koiralle, mitä sen pitää tehdä ja mistä suunnasta se maalimies löytyy. Ekalla kerralla annoin Rinille käskyn suoraan jo silloin, kun maalimies päästi sen irti. Ele toista maalimiestä kohti (eli suunnan antaminen) oli tosi niukka, lähes olematon. Agialkeissa näitä kuulemma treenataan paljon :) Vetäjä opasti hiukan, yritin muistaa kaiken tarpeellisen, ja siirryttiin kolmannen maalimiehen hakuun.

Nyt luovutin Rinin maalimiehelle jo suoraan keskilinjalta. Maalimies meni Rinin kanssa toiselle puolelle ja liikkuivat siellä. Samaan aikaan mie liikuin keskilinjalla ja kolmas maalimies toisella puoliskolla. Meni tovi aikaa etsiä sellainen kohta, josta oli suunnilleen näköyhteys kaikilla kaikkiin. Kutsuin sitten Riniä, annoin hae-käskyn hiukan liian myöhään (ei Rini sitä tosin tarvinnut). Maalimies oli piilossa kiven takana montussa, eli piilo oli melko vaativa. Rini joutui etsimään, mutta etsi tosi hienosti. Maalimies löytyi, Rini toi rullan ja sitten lähdettiin näytölle. Vähän neiti hidasteli näytön alkumatkasta, mutta kun tajusi mun lyllertävän perässä, neiti painalsi suoraan namiastialle nauttimaan palkkaa upeasti tehdystä työstä.

Enempää emme tällä kertaa ottaneet, kun meni niin hienosti. Nyt meidän vetäjäkin huomautti, että Rini tykkää selvästi työskennellä vauhdissa. Sitähän mie oon jo itselleni ja muille tolkuttanu jokusen treenikerran ajan: Rinillä pistää kaikkensa peliin hakutreeneissä, ja siitä ihan oikeasti näkee, että se tykkää siitä, mitä ollaan tekemässä. Oon ollu älyttömän tyytyväinen Rinin työskentelyyn, ja vaikka homma edistyy koko ajan, Rini vaan kerta toisensa jälkeen näyttää pistävän edelliskertaa huomattavasti paremmaksi. Eihän tää meidän nousukausi voi jatkua loputtomiin :)

Treeneistä jäi tosi hyvä mieli, ensi kerralla meidän vetäjä on vetämässä hakutreenejä aussieleirillä, joten omaa vetäjää meillä ei ole. Kuitenkin pidämme treenit vielä samassa paikassa, ja meitä on ohjaamassa kokeneempia haun harrastajia. Kiva nähdä, mitä ensi viikon treenit tuovat tullessaan.

Loppuun vielä meidän kirjurin kommentit treeneistä:

1. mm
- mm piiloon, hyvä lähetys, ei ota ensin rullaa, ohjaaja kutsuu, tuo rullan
- vauhdikas näyttö

2. mm piiloon (pressu) näytön aikana
- koira ja maalimies jää keskilinjan ulkopuolelle, ohjaaja keskilinjalle
- haamu, ensin maalimies päästää koiran irti, ohjaaja käskee vauhdista "hae", hyvä rullan tuonti, hyvä näyttö

- kun koiran ottaa vastaan vauhdissa ja lähettää uudelle maalimiehelle, kunnon kehonkäyttö missäpäin mm on

- 3. mm
- uusi ohjaaja vie koiran metsään, mm piiloon, oikea ohjaaja keskilinjalla
- vauhdista "hae" maalimiehelle, etsii hieman, löytää! hyvä rullan tuonti, hieno näyttö :)

- koira tykkää työskennellä vauhdissa