Kävin tänään kuuntelemassa luentoa pk-lajeista, ja nythän me sitten aloitetaan Rinin kanssa haun parissa 7. toukokuuta. Tullaan varmaan täysipainoisesti käymään myös hyvät tavat -kurssilla, joka on sitten tottispainotteisempi. Kiva on päästä harrastamaan, mutta kyllä jännittää!

Kirjoittelin muistiinpanoja luennolta, joten aattelin ne tännekin kirjoitella puhtaaksi, niin voi niihin palata myöhemminkin.

PK-KOE
kolme osuutta:
  1. maasto-osuus (haku, jälki, viesti, etsintäkoe) - 170p
  2. esine-etsintä - 30p
  3. tottelevaisuus - 100p
yht. 300 p, kahdesta ensimmäisestä on saatava vähintään 150 pistettä ja viimeisestä vähintään 70p. Kaikkia osa-alueita olisi hyvä treenailla.

Esine-etsintä
Maastoon on tallattu 50x50m alue, joka on merkitty kepeillä. Kokeessa on kolme esinettä. Ohjaaja ei ole alueella, vaan sen ulkopuolella. Koiralla on viisi minuuttia aikaa hakea alueelta esineitä, joiden määrä riippuu luokasta:
  ALO: 1 esine, aikaa viisi minuuttia
  AVO: 2 esinettä, aikaa viisi minuuttia
  VOI: 3 esinettä, aikaa viisi minuuttia
Treenauksen alussa on tärkeintä opettaa, että esineet löytyvät sieltä, mistä on tallattu. Tuulen suunta pitää huomioida erityisesti koiran lähettämisessä: valitse sellainen kulma, mistä koira saa hajun. Pisteet saa esineistä ja työskentelyistä: esineistä saa 18 pistettä, työskentelystä 12.

PK-jälki
PK-kokeessa koiran tehtävänä on etsiä ihmisen tekemä jälki ja jäljestää sitä oikeaan suuntaan. Koiran on ilmaistava jäljeltä kuusi esinettä (keppiä), jotka ohjaaja ottaa mukaan. Kilpailuluokkia on kolme:
  jälki 1 (ALO)
  jälki 2 (AVO)
  jälki 3 (VOI)
Jäljen pituus on 500-1500m ja jäljestämisaika on 20-40 minuuttia luokasta riippuen. Pisteet tulevat jäljen etsimisestä ja kepeistä.
  Kun ihminen kävelee maastossa, maan pinta ja kasvillisuus rikkoontuvat. Kengistä jää maahan ja ihmisestä ilmaan hajuja. Nämä yhdessä muodostavat hajutunnelin eli jäljen. Sää vaikuttaa hajuun ja sen havaittavuuteen (vrt. selkeää säätä ja esim. rankkasadetta, kovaa tuulta ja kuivuutta). Koiran on osattava itsenäisesti ratkaista ongelmat maastossa, ohjaaja ei puutu. Jälkiä kannattaa treenausvaiheessa tehdä paljon, tekemistä helpottaa se, että sitä voi treenata yksinkin ja lajissa löytyy myös haastetta.
  varusteet: jälkivaljaat, jälkinaru (10m), kaulapanta ja talutin, vettä, makupalat/motivointilelu, jälkikepit, muovinauhaa, kompassi, kengät ja vaatetus sään mukaan.
Koulutuksen aloittaminen:
 esim. 1: laumavietin hyväksikäyttö. Ohjaaja jättää koiran istumaan paikalle, menee puun taakse piiloon ja odottaa, että koira tulee etsimään.
 esim. 2. Ohjaaja kävelee metsässä ja pudottelee askelten kohdalle esim. makkaraa. Myötätuuli helpottaa koiran työskentelyä.
 esim. 3. Tallataan 1x1m alue, jonne ripotellaan makkaraa pieninä paloina, ja laitetaan koira etsimään nameja. Koira oppii nopeasti, että siellä missä on jälki, on ruokaa.
Jäljen etsintä:
 Ohjaaja lähettää koiran etumerkiltä kohti takajälkeä. Koira tulee jäljen kohdalle ja lähtee jäljestämään oikeaan suuntaan. Ohjaaja tulee koiran perässä, mutta pysyy janalinjalla, kunnes on hyväksynyt koiran jäljen. Harjoittelu aloitetaan lyhyellä janalla (2-3m) ja pidennetään edistyessä. Harjoituksissa jäljen leikkauspiste merkitään. Myöhemmin jälkeen lisätään kulmia, ensin pyöreästi, lopulta voidaan lisätä 90 asteen kulma. Kulmia on hyvä tehdä molempiin suuntiin.

Viestikoe
Koira juoksee kahden ihmisen väliä vaihtelevassa maastossa. Viestirata on suora, 2300m, 3600m, 7200m. Jäljestysosuudet 300m, 300m, 800m. Matka juostaan 2, 3, 5 osuudessa. Koirat lähetetään 3 minuutin välein. Matkojen yhteisaika määrää saavutetut pisteet + käyttäytymispisteet (miten koira käyttäytyy lepopaikalla, ennen lähetystä jne.). Koulutuksessa on kaksi aktiivista henkilöä, ohjaaja ja apuohjaaja. Apuohjaaja ei voi vaihdella joka kerta, vaan ihanteellista olisi, että apuohjaaja olisi aina sama.

ALO                A > viedään 1000m > B
osuus 1:            A < 1000m             < B
osuus 2:            A > 1000m             > B   > jälki 300m  > C

AVO               A > viedään 1000m > B
osuus 1:           A < 1000m              < B
osuus 2:           A > 1000m              > B   > jälki 300m  > C
osuus 3:           A < 1300m                                            < C

VOI                A > viedään 1000m > B
osuus 1:           A < 1000m             > B
osuus 2:           A > 1000m             > B   > jälki 300m   > C
osuus 3:           A < 1300m             <                             < C
osuus 4:           A > 1300m                                            > C   500m   > D
osuus 5:           A < 1800m                                                                 < D

Haku
Koira käyttää ilmavainua ja yrittää löytää ihmisen. Alue, jolla koira toimii, on täynnä ihmisen jälkiä. Hakualueen koko riippuu luokasta:
  ALO: 100x100m                                           
  AVO: 100x200m
  VOI: 100x300m
Koko alue on tallattu ja merkitty. Koira työskentelee koko alueella, ohjaaja on keskilinjalla. Alueelle on piilotettu kolme ihmistä kokeessa, heidät on sijoitettu niin, etteivät näy keskilinjalta, ovat mahdollisesti umpipiilossa (esim. puun takana, puskassa...). Luokissa on maastoeroja, koiran fyysinen kunto on tärkeä. Laji on syntynyt käytännön tarpeesta (eksyneiden etsintä). Rauniot on hakukoiran erikoisala.
  Harjoituksia varten maasto on helppo löytää, ei väliä, onko puhdas maasto (vrt. jälki). Treenikavereita harjoitukset vaativat, 2 henkeä on minimi, 5-6 on hyvin toimiva: maalimiehet voi vaihtaa välillä. Hakukoiriksi soveltuvat kaikki, jotka pystyvät liikkumaan hyvin maastossa. Koiran on oltava itsenäinen (lähtee ohjaajan luota), tottelevainen (tulee pois kauempaakin) ja avoin (suhtautuu ystävällisesti vieraisiinkin). Treeneissä toimii yksi koira kerrallaan. Nenänkäyttö on ykkösasia. Ei riitä, että koira löytää ihmiset, koiran on myös ilmaistava, että on löytänyt jotain. Ilmaisutapoja on kaksi:
   1. haukkuu, kunnes ohjaaja tulee. Ohjaaja palkitsee koiran ja palataan yhdessä keskilinjalle.
   2. rullailmaisu: pannassa on kiinni nahkapatukka, koira ottaa rullan suuhun ja tulee ohjaajan luo, ohjaaja ottaa näyttöliinan (5-10m), ottaa rullan koiralta suusta ja antaa koiralle liinan, sanoo "näytä", jonka jälkeen mennään vauhdilla maalimiehen luo. Sitten seuraa taas koiran palkkaus ja paluu takaisin keskilinjalle.
Maalimiehen on toimittava eri tavalla rullakoiralle ja haukkukoiralle, ja oltava tarpeeksi kiinnostava ja mukava, jotta koira tarvittaessa jää maalimiehen luo.
  varusteet: pk-valjaat/ -liivit, kaulapanta ja talutin, ilmaisurullia (motskupatsku voi toimia alussa), makupalat, vettä, varusteet joka keliin ja maastoon, varataan tarpeeksi aikaa, jotta kaikille ryhmän koirille ehditään tehdä omantasoinen harjoitus. Myös treenipäiväkirjanpito on suositeltavaa: kun jokainen harjoituskerta kirjataan, niihin voi palata myöhemmin. Samalla tulee merkittyä ylös mahdollinen kehityksen hidastuminen sekä takapakit, jolloin voi pohtia, mikä niihin on syynä.
   Ilmaisurullia saa suutarilta tilaustyönä, joitakin saattaa saada myös eläinkaupasta...

Jälkeä me ollaan Rinin kanssa käyty jonkun verran vetämässä, jäljen tekoa on lannistanut viime kertainen varisten odottamaton puuttuminen touhuun: jätin jäljen vanhenemaan, ja kun tultiin Rinin kanssa tekemään, oli kaikki namit syöty. Reilu kerho oli variksilla. Mamma oli vihainen.
Viestiä ollaan kokeiltu myös hyvin leikkisästi, meillä tosin oli sekä Malla että Rini juoksemassa yhtä aikaa ohjaajien välillä, joten se vähän hankaloitti hommaa. Viestikin vaikutti sellaiselta lajilta, että olisi kiva lähteä pitemmällekin harrastamaan.
Nyt sitten aloitetaan 7.5. haun parissa, saa nähdä, miten menee. Näillä näkymin Rinistä tulee rullakoira, luulen, että niiden rullien opettaminen on neidille helpompaa kuin haukkumisen opettaminen. Olen myös paljon pohdiskellut sitä, onko Rini tarpeeksi itsenäinen lähteäkseen miun luota tarpeeksi kauas etsimään. Ehkäpä neiti siitä innostuu, kunhan ymmärtää, mistä on kyse. Paljon on opettelemista, vaan on meillä aikaakin :)